Din Bistrita

VIDEO: Peste 10.000 de euro amendă pentru o biserică din Bistrița! Preoții sunt pară și foc pe Legea „Colectiv”, care poate pune lacăt pe biserici!

 -  - 


Biserica Ortodoxă de peste Podul Budacului a primit o amendă-record care depășește 10.000 de euro. Parohia „Sf Ilie” a fost amendată cu 50.000 de lei pentru că funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.  Amenda a fost achitată de parohul Constantin Mileșan, dar va fi contestată în instanță și creează un precedent delicat.

 

 

 

 

 

 

Este aberant… am fost verficat de un reprezentant I.S.U, îl cheamă Toader Hangea și m-a înștiințat că amenda este de 50.000 de lei. Am refuzat să semnez procesul-verbal, care mi-a fost trimis prin poștă. Am ales ca în 48 de ore să achit suma de 10.000 de lei, dar mă voi adresa instanței pentru recuperarea banilor… NU este normal, trebuia să fie o cooperare, o înștiințare prealabilă… în situația mea sunt toate bisericile aflate în construcție, păi ce facem îi amendăm pe toți și închidem bisericile?” a declarat Mileșan.

 

 

Preoții sunt șocați: nicio biserică în construcție NU are voie să țină slujbe, altfel riscă amenzi

La sediul Protopopiatului Ortodox a avut loc o întrunire a preoților pe chesiuni legate de securitate la incendiu. Colonelul Gheorghiță a fost desemnat să prezinte preoților normativele modificate în urma incendiului de la Colectiv.

Absurdul situației face ca autoriația de securitate la incendii să poată fi eliberată abia după recepția-finală. Legea modificată INTERZICE oficierea de servicii religioase pentru bisericile aflate în construcție. Automat, în cazul bisericilor aflate în șantier se pot aplica amenzi care variază între 20.000 și 50.000 de lei.

 

Modificările NU fac diferență între lăcaș de cult și discotecă și aplică aceleași normative, în ambele cazuri privind funcționarea.

„În toate bisericile, problema este generală… în momentul în care s-au zidit 4 pereți și s-a pus un pic de acoperiș încep slujbele. Din punct de vedere al Legii 307, punerea în funcțiune… constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 20.000 de lei și 50.000 de lei. Legea NU face diferență între un operator economic și un lăcaș de cult”.  a declarat Dan  Gheorghiță, reprezentant I.S.U.

O serie de preoți care slujesc în Bistrița sunt pasibili de amenzi enorme. Viorel Creța, parohul bisericii din cartierul Subcetate NU are autoziație de securitate la incendiu. Preotul Creța a ridicat această problemă la ședința de astăzi și a sesizat vidul legislativ.

 

În Bistrița funcționează mai multe biserici, expuse la amenda de 10.000 de euro. Este cazul parohiilor unde slujesc preoții: Florin Moldovan (Valea Ghinzii), Ioan Bujor (zona Sens), Arghir Vlașin ( Piața de la ruși), Călin Sigartău (parohia Viișoara II care momentan slujește într-o capelă), Viorel Creța (zona A.N.L) dar și restul bisericilor aflate în construcție în întreg județul. Lăcașurile de cult se află în șantier, deci fără recepție finală, NU pot fi autorizate.

 

 

 

 

 

 

 

 

Parlamentarii de Bistrița să ia măsuri!

La ședința de la protopopiat, concluziile au fost că pe alocuri legea NU este clar-definită și lasă loc de interpretări. De aceea, ar fi nevoie de inițiative legislative care să reglementeze aceste aspecte.

 

 

Conform legii,  procesul-verbal de recepție va consemna realizarea măsurilor de securitate la incendiu prevăzute în documentația de execuție, fără de care recepția nu este acceptată.

Articolul 44 din Legea 307/2006, privind securitatea la incendii are următorul cuprins:

 

 

Se aplică  amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei, pentru:
a) începerea lucrărilor de execuție la construcții și amenajări noi, de modificare a celor existente și/sau schimbarea destinației acestora, fără obținerea avizului de securitate la incendiu;
b) punerea în funcțiune a construcțiilor și amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare și/sau s-a schimbat destinația acestora, fără obținerea autorizației de securitate la incendiu;
c) nerespectarea cerințelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizației de securitate la incendiu ce impun pierderea valabilității acestora;

Preoții au vociferat la adresa parlamentarilor din județ, care ar trebui să ia taurul de coarne și să propună modificări pentru reglemantarea unor aspecte ale legii în vigoare.

Asta în condițiile în care majoritatea parohiilor înființate funcționează provizoriu în clădiri pentru care NU pot deține autorizația de securitate la incendii și implicit riscă amenzi uriașe.

 

 

 

42 views
bookmark icon

4 thoughts on “VIDEO: Peste 10.000 de euro amendă pentru o biserică din Bistrița! Preoții sunt pară și foc pe Legea „Colectiv”, care poate pune lacăt pe biserici!

Oldest
Newest
Most Upvoted

  Write a comment...

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Oldest
  Newest
  Most Upvoted