VIDEO: Peste 50 de persoane din Bistrița-Năsăud, bănuite că au obținut în mod ilegal indemnizații de handicap sau pensii pentru incapacitate de muncă

 

 

Peste 50 de persoane din Bistrița-Năsăud, în special din zona Năsăudului și a localităților Telciu, Feldru, Salva, Runcu Salvei, Parva, Rodna, sunt bănuite că au obținut indemnizații de handicap sau pensii pentru incapacitate de muncă în mod fraudulos, în schimbul unor sume de bani plătite unor persoane care aveau influență asupra unor medici. Aceste lucruri au fost scoase la iveală în urma cercetărilor efectuate într-un dosar complex de corupție, în cadrul căruia au fost efectuate zilele trecute peste 20 de percheziții în județ.

Principalele probleme pentru care cele peste 50 de pesoane au beneficiat de indemnizații de handicap și de pensii sunt de natură oftalmologică sau chiar probleme cardiace.

Purtătorul de cuvânt al Pachetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud și procurorul șef al secției Urmărire Penală, Adrian Briciu, a oferit detalii cu privire la acest dosar.

La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud se află înregistrat un dosar penal în care se efectuează urmărirea penală față de trei persoane care folosindu-se de influența pe care o aveau asupra unor medici au intermediat, în schimbul unor sume de bani, obținerea pe nedrept a indemnizației pentru handicap sau a pensiei pentru incapacitate de muncă în cazul mai multe persoane. Până în acest moment am reușit să stabilim un număr de peste 50 de persoane care au beneficiat pe nedrept de aceste drepturi, existând indicii că numărul acestora este mult mai mare. În cauză se efectuează urmărirea penală  pentru stabilirea întregii activități infracționale, respectiv a tuturor persoanelor care au beneficiat în mod nedrept de toate drepturile pe care le-am menționat. Cercetările se efectuează pentru infracțiunile de trafic de influență, cumpărare de influență, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, fals intelectual și uz de fals. Pedeapsa cea mai grea pentru aceste infracțiuni este de până la 7 ani de închisoare”, a declarat Adrian Briciu.

În cauză s-au efectuat percheziții la două instituții publice, la două cabinete medicale și la persoanele care au beneficiat pe nedrept de pensie sau indemnizație.

Față de cele trei persoane care au intermediat obținerea acestor prestații sociale în mod ilegal s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile.  Cele trei persoane nu sunt nici medici și nici funcționari publici, ci pensionari, mai spune procurorul Adrian Briciu.

De asemenea, au fost identificați și trei medici, dar în cazul acestora se fac cercetări. ”Sunt identificați aproximativ trei medici, însă deocamdată cercetările urmează a fi efectuate cu privire la stabilirea gradului de participație la comiterea infracțiunilor, efectuarea unor expertize grafice să vedem dacă acele acte medicale au fost întocmite în fals de către medici sau de alte persoane. În acest moment, actele apar ca fiind întocmite de către medici, dar pentru a se stabili cu certitudine că acei medici au întocmit actele, trebuie efectuate niște expertize”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud

Potrivit sursei citate, numărul beneficiarilor de astfel de indemnizații și pensii ar fi mult mai mare, în acest sens efectuându-se în continuare verificări.

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/538312246942666/

 

One comment

  1. clara costandache

    Si la Oradea a fost la fel,au avut bani cu sacii sa dea acolo unde trebuie ….si nu au patit nimic..Sunt bine mersi,…o duc foarte bine,nimeni nu a indraznit sa le confiste ceva,cateva zile a fost tam-tam la televizor si atat.