VIDEO: Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei, la cea de-a doua ediție

 

 

”Îți place vinul bun? Și nouă! Așa că te invităm într-o sâmbătă tomnatică pe plaiurile colorate ale Transilvaniei, într-un cadru inedit – Gara Mocăniței Transilvaniei din Teaca – să ne bucurăm împreună de rodul acestor meleaguri produse cu perseverență și pasiune de oameni deosebiți care au reușit în ultimii ani să readucă pe masa noastră vinurile celebre din Podgoria Lechința”, este îndemnul organizatorilor ediției cu numărul doi a evenimentului ”Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei”.

Cei care vor răspunde afirmativ invitației vor avea ocazia să testeze vinuri premiate produse de cele 7 crame din Podgoria Lechința ce vor participa la eveniment: Crama Valea Ascunsă, Casa de Vinuri Zaig, Lechburg, Vie-Vin Lechința, Crama Jelna, Liliac Winery, Crama Harșian.

”Desigur, vagoanele mocăniței ne vor oferi o atmosferă numai bună pentru a savura un pahar din vinul preferat, alături de oameni dragi sau oameni noi, pentru a scrie Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei, împreună”, mai spun organizatorii.

https://www.facebook.com/mocanitatransilvaniei/videos/2403659219872334/

Evenimentul va începe la ora 12:00, iar pe lângă degustarea de vin vor fi activitați feroviare, inaugurarea depoului drezinei, prezentarea vagoneților și utilajelor de lucru la calea ferată îngustă, va fi amenajat și un mic muzeu cu fotografii și unelte folosite în trecut la calea ferată.

Pentru cei care în contextul acesta au neșansa de a fi șoferi, există posibilitatea de a cumpăra vinul preferat la preț de producător pentru a-l savura acasă.

Evenimentul este organizat de Asociația Mocănița Transilvaniei, formată dintr-un grup de oameni pasionați ce luptă pentru reabilitarea traseului de cale ferată îngustă dintre Lechința și Târgu Mureș, și de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Turism în Bistrița-Năsăud“.

Împreună avem o viziune comună de a dezvolta zona printr-un proiect autentic care să pună în valoare ceea ce avem mai valoros: cultura. Iar când spunem cultură ne referim la un adevărat monument istoric reprezentat de o cale ferată și un traseu spectaculos de mocăniță construit acum mai bine de 100 de ani, precum și de cultura cultivării vinului, recunoscut în întreaga lume drept “Vinul Împăraților de la Viena“.Pentru moment organizăm acest eveniment în gară, deoarece infrastructura feroviară are nevoie de reabilitare, însă visăm ca într-o zi “Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei” să o spunem în timpul calătoriei cu trenul cu abur pe colinele însorite ale Transilvaniei”, mai arată cele două asociații organizatoare.

Accesul la eveniment este liber, însă cei interesați să participe sunt încurajați să se înscrie, astfel încât organizatorii să poată face o estimare cu privire la numărul participanților.

Detalii: https://mocanitatransilvaniei.ro/povestea-vinului/

One comment

  1. Mocăniţa Transilvaniei este un tren turistic, care valorifica o portiune din cei 100 de kilometri de linie ferata ingusta dintre Lechinta si Tg. Mures. In prezent mai sunt funcţionali doar 35 km, dintre Teaca si Râciu, care încă mai leagă cele două judeţe, Mureş şi Bistriţa-Năsăud . Pentru a se încadra pe deplin pe „Drumul Vinului” această rută ar merita prelungită cu încă 20 kilometri de la Teaca până la Lechinţa. Pentru asta ar trebui o implicare si din partea Consiliului Judetean Bistriţa-Năsăud, care a ramas dator si cu aductiunea de apă pentru locuitorii din satele de pe Valea Dipșei precum Ocnita, Archiud, Budurleni, Orosfaia, Comlod si Milas.