VIDEO: Prefectul Stelian Dolha, lămuriri cu privire la persoanele care sunt plasate în izolare la domiciliu sau carantină

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a vorbit, vineri, într-o conferință de presă, despre situația actuală privind persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu pe teritoriul județului, precizând că până în acest moment nu există niciun caz confirmat de infecție cu noul coronavirus în Bistrița-Năsăud. De asemenea, autoritățile au trimis spre analiză peste 40 de probe, iar acum așteaptă rezultatele acestora. 

”Oficial nu avem niciun caz de coronavirus în județul Bistrița-Năsăud. Indiferent de ce s-a vorbit, acesta este adevărul. (…) Avem 68 de persoane aflate în carantină și 89 izolate la domiciliu și sunt trimise peste 40 de probe spre analiză. (…) Aș îndrăzni să spun că stăm bine, dar nu știu pentru câtă perioadă”, a declarat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha.

Sursa citată a mai precizat că timpii de așteptare pentru a afla rezultatele acestor probe sunt foarte mari din cauză că laboratorul de analize medicale al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca este extrem de aglomerat în această perioadă. Din acest motiv, la nivel județean, autoritățile au luat decizia de a cumpăra echipamentele necesare care vor permite medicilor bistrițeni să realizeze aceste teste pentru depistarea infecției cu noul coronavirus. 

Ce se întâmplă cu persoanele plasate în carantină sau în izolare la domiciliu?

De asemenea, prefectul Stelian Dolha a explicat și ce se întâmplă cu persoanele care se întorc din zone considerate de risc și care sunt plasate pentru o perioadă de 14 zile în carantină sau izolare la domiciliu.

”Cei care se întorc din zona roșie intră direct în carantină, iar cei care se întorc din zona galbenă intră în izolare la domiciliu. Diferența dintre aceste două măsuri este că persoanele care intră în carantină sunt izolate în camere speciale, singure, în condițiile în care au călătorit așa, iar dacă vin însoțite de familiile lor – tată, mamă, fiu, fiică, atunci pot fi izolate împreună într-o astfel de cameră”, a mai completat prefectul.

300 de lei/zi pentru fiecare persoană carantinată

O altă diferență constă în faptul că pentru fiecare persoană aflată în carantină autoritățile asigură atât spațiul de cazare, cât și trei mese pe zi, bugetul zilnic fiind de 300 de lei/persoană, din care 230 lei pentru cazare și 70 lei pentru masă.

În cazul persoanelor izolate, măsura se aplică la domiciliile proprii și nu în alte spații special amenajate, iar o problemă ridicată a fost aceea privind mesele acestora, de care ar trebui să se ocupe autoritățile locale. ”E o temă pe care trebuie să o discutăm. Ultima sugestie care a venit e că ar fi trebuit tratați la fel ca cei din carantină. Dar până acum a fost așa: la cei izolați, familia sau rudele reușeau să le mai ducă ceva de mâncare, așadar, o parte dintre ei s-au descurcat. Alții au apelat la edilii comunelor. Eu îi felicit pe edilii care au înțeles situația aceasta, una atipică, România nu s-a mai confruntat cu astfel de situație, suntem în pandemie. Ei au făcut un lucru extraordinar -au băgat mâna în buzunarul propriu, au scos niște bănuți și au cumpărat pentru oamenii aceștia niște alimente. Au fost și edili care m-au sunat și m-au întrebat cum fac, e Curtea de Conturi, e o problemă, e o procedură. Le dau dreptate și lor. Cred că se putea face în felul următor: fiecare unitate administrativ-teritorială trebuie să aibă 5% prevăzut pentru situații de urgență din bugetul local. Ori din ăștia 5 % se putea merge pe anchetă socială. Problema lor a fost Curtea de Conturi și cum justifică banii respectivi. Pe anchete sociale, aceasta e soluția”, a mai completat prefectul.

11 locații în care se asigură carantinarea persoanelor asupra cărora există suspiciune de infecție cu noul coronavirus

În prezent, în Bistrița-Năsăud există 11 locații în care se asigură carantinarea persoanelor suspecte, cu un număr total de aproape 400 de locuri, fiecare astfel de locație fiind păzită de câte doi jandarmi. Avem 193 de camere puse la dispoziție pentru carantinare, cu un număr total de 386 de locuri. Astăzi mai sunt libere 147 de camere cu 294 de locuri. (…) Condițiile sunt de 2 – 3 stele”, a mai adăugat Dolha, care a completat că, până acum, în aceste locații au fost carantinate doar persoane din județul Bistrița-Năsăud, însă, în viitor, în funcție de evoluția de la nivelul țării, ar putea fi aduse și persoane din alte județe. 

Până acum nu au fost aplicate sancțiuni pentru cei care nu respectă măsura izolării la domiciliu

Potrivit prefectului, au existat situații în care persoanele izolate la domiciliu sau alți membri ai familiilor lor nu au respectat această măsură.

Am avut cazuri neplăcute cu cei care sunt acum în izolare. Adică ei au ajuns în țară, în județul Bistrița-Năsăud prin alte căi, nu cele legale. Astfel, ei au stat câteva zile până am aflat noi de ei. Cum îi numesc eu pe acești oameni? INCONȘTIENȚI și IRESPONSABILI!”, a mai spus Stelian Dolha, care a adăugat că deși au fost și situații neplăcute până în acest moment, autoritățile în măsură să aplice sancțiuni – Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud – nu au făcut acest lucru, motivând că situația de la fața locului nu a impus această măsură.

În schimb, prefectul este de părere că în aceste cazuri ar trebui aplicate sancțiuni, chiar cele mai aspre. ”Eu cred cu tărie că ne civilizăm doar dând amenzi acolo unde legea se încalcă. Eu am spus acest lucru și repet, cu tot riscul, amenzile să fie cele mai mari – 20.000 de lei e maxim, atât să se dea, închisoare de la 2 la 6 luni, această măsură să se aplice. Nu învățăm altfel”, mai este de părere prefectul.

Toate declarațiile prefectului pot fi urmărite mai jos:

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/193083511981366/