VIDEO: Primarul din Căianu Mic, Paul Știr, despre ce a însemnat programul PNDL pentru comunitatea din Căianu Mic

 -  -  1739


Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, spune că Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), derulat cu fonduri guvernamentale, a reprezentat un instrument financiar la îndemâna oricărui primar, iar la nivelul comunei pe care o administrează a reușit să facă extrem de multe lucruri bune cu fonduri alocate prin PNDL. Din acest motiv, în opinia sa, programul nu ar trebui blocat sau stopat. ”Ar fi prea trist”, spune cel mai tânăr primar din județul Bistrița-Năsăud, care face apel la actuala guvernare pentru continuarea programului.

Un program care a contribuit foarte mult la dezvoltarea comunităților pe care noi, primarii, le gestionăm – Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Este un program instituit în anul 2013, cu ajutorul căruia s-au realizat foarte multe investiții în România, în mediul rural și aș vrea să spun că acest program nu a avut menirea de a favoriza primarii PSD sau de a aloca bani pentru baroni, așa cum s-a spus foarte mult. Ceea ce consider că nu este corect și chiar pot să spun că m-a deranjat în ultima perioadă este faptul că se încearcă foarte mult blamarea acestui program, aruncarea lui în umbră și se încearcă ca pe acest program să fie pusă o etichetă de program inutil, de program prin care au fost favorizate administrațiile PSD, prin care s-au făcut investiții de proastă calitate”, a declarat Paul Știr.

Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, despre PNDL

Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, spune că Programul Național de Dezvoltare Locală, derulat cu fonduri guvernamentale, a reprezentat un instrument financiar la îndemâna oricărui primar, iar la nivelul comunei pe care o administrează a reușit să facă extrem de multe lucruri bune cu fonduri alocate prin PNDL. Din acest motiv, în opinia sa, programul nu ar trebui blocat sau stopat. ”Ar fi prea trist”, spune primarul.

Publicată de Ziar de Bistrita pe Vineri, 17 ianuarie 2020

 

Primarul a mai completat că prin intermediul acestui program, în comuna Căianu Mic s-au realizat foarte multe investiții. ”Unele finalizate, unele în curs de implementare, iar altele urmează să fie demarate în perioada următoare. La Căianu Mic, întreaga infrastructură școlară o avem modernizată, lucru care a fost posibil într-o anumită măsură cu ajutorul fondurilor europene, dar în cea mai mare măsură cu ajutorul PNDL. Tot ceea ce înseamnă grădinițe, școală gimnazială și liceu tehnologic sunt modernizate la noi în comună”, a mai spus Paul Știr. Pe lângă infrastructura școlară, prin acest program s-au realizat în comuna Căianu Mic și investiții care au vizat infrastructura rutieră, multe dintre ele fiind în derulare, iar la finalul acestora, primarul va putea spune că toate străzile din comuna Căianu Mic  vor beneficia de asfalt.

Controale ale Ministerului Lucrărilor Publice, Administrației și Dezvoltării și la Căianu Mic

În condițiile în care Ministerul Lucrărilor Publice, Administrației și Dezvoltării a efectuat controale la obiectivele finanțate prin acest program, în unele cazuri fiind depistate probleme, primarul Paul Știr este de părere că nu ar trebui generalizată situația, explicând că și în comuna Căianu Mic s-au efectuat controale, însă nu s-au depistat nereguli.

Au fost controale și la Căianu Mic (…) Eu nu am considerat că acest control a fost rău intenționat, sunt de acord cu controalele pentru că nu am nimic de ascuns. (…) Nu s-au identificat probleme, lucrările identificate în teren corespund cu datele transmise împreună cu solicitarea de plată. () Însă, pentru simplul fapt că poate undeva în țară s-au identificat probleme punctuale, asta nu înseamnă că cineva are dreptul să pună o etichetă negativă la modul general pe acest program. Este un program foarte util, cu ajutorul căruia comunitățile s-au dezvoltat”, consideră primarul.

Asfaltul, apa, canalizarea, școlile, grădinițele nu sunt beneficii ale primarilor, ci ale cetățenilor!”

În concluzie, Paul Știr a completat că PNDL a contribuit major la dezvoltarea comunei și consideră că acest program ar trebui continuat și de actuala guvernare.

”Ar fi un lucru prea trist ca cei care ne conduc astăzi și care sunt la guvernare să blocheze sau să stopeze un program care a fost atât de benefic pentru comunitățile pe care noi le reprezentăm. Pentru că asfaltul, apa, canalizarea, școlile, grădinițele nu sunt beneficii ale primarilor, ci sunt lucruri pe care noi le considerăm utile pentru oameni și pentru cetățenii pe care îi reprezentăm”, a completat Paul Știr.

0 notes
864 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *