VIDEO: Primarul Ioan Turc: ”Investițiile reprezintă peste jumătate din bugetul local pe anul 2021”

 -  -  11089


Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a prezentat luni, într-o conferință de presă, proiectul de buget pe anul 2021 propus de actuala administrație. Potrivit primarului, mai bine de jumătate din fonduri sunt alocate investițiilor, municipalitatea având o serie de priorități pentru anul în curs:

În conferința de presă organizată luni, primarul Ioan Turc a precizat că bugetul general de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița pe anul 2021 este mai mare decât cel de anul trecut, creșterea datorându-se excedentului bugetar aferent anilor anteriori.

În ceea ce privește bugetul alocat secțiunii de dezvoltare, potrivit primarului, la capitolul venituri acesta înregistrează o creștere de 53% și la capitolul cheltuieli de 150%. ”Ambele creșteri se datorează infuziei de bani europeni, atât la capitolul venituri, cât și la capitolul chetuieli. Anul acesta începem obiectivele mari – Linia Verde, Reconfigurarea axei de transport Gării – Decebal – Andrei Mureșanu- Năsăudului, piste de bicicliști și nu numai”, a explicat Ioan Turc.

Gradul de îndatorare al municipiului Bistrița a ajuns la 7,38 la sută, cu mult sub limita maximă permisă de lege – de 30%. ”În această cifră sunt incluse și împrumuturile conexe aferente finanțării proiectelor europene, pe care legea nu ne obligă să le cuprindem în gradul de îndatorare, dar noi am făcut-o pentru ca oamenii să aibă o imagine cât mai clară cu privire la acest indicator”, a mai spus Turc.

Primarul a prezentat și structura bugetului local pe anul 2021, precizând că acesta are 3 componente:

Ulterior, Ioan Turc a prezentat modul în care sunt împărțiți banii pe bugetul anului 2021. ”27 la sută din fonduri merg spre capitolul Transporturi (drumuri și poduri), Învățământ – 22 la sută, Locuințe, servicii și dezvoltare publică – 15 procente, Sănătate – un procent, Sport, cultură și recreere – 6%, Protecția Mediului – 6%”, a spus primarul.

În ceea ce privește natura cheltuielilor din bugetul general, edilul Bistrița a subliniat că investițiile reprezintă peste jumătate din bugetul municipiului. ”Este un lucru pe care cred că putem să îl salutăm. 53 la sută merg spre Investiții, 19 % – cheltuieli de personal, 16% – bunuri și servicii, 2 % – dobânzi și rambursări de împrumuturi și 10 % – asistență socială, sănătate și alte cheltuieli”, a adăugat sursa citată.

După prezentarea cifrelor privind bugetul general pe anul în curs, primarul Ioan Turc a făcut și o radiografie a investițiilor cuprinse în programul pe acest an, precizând că principala sursă de finanțare a investițiilor o reprezintă fondurile europene. 

Astfel, la capitolul Mobilitate urbană durabilă sunt propuse următoarele investiții:

La capitolul Dezvoltare și infrastructură urbană sunt propuse următoarele investiții:

La capitolul Bistrița – oraș verde și curat sunt propuse următoarele investiții:

La capitolul Eficiență Energetică sunt propuse următoarele investiții:

La capitolul Educație și infrastructură educațională, administrația locală propune:

La capitolul Digitalizare – Smart City – Inovare se propune:

Au fost prevăzute fonduri și pentru obiectivele sociale și culturale, după cum urmează:

Totodată, în bugetul pe anul 2021, sume importante de bani merg spre capitolul ”Sport și recreere”:

Primarul Ioan Turc a ținut să sublinieze că fondurile alocate pentru susținerea sportului sunt mult mai mari decât cele din anii precedenți:

Astăzi, Primăria Bistrița organizează dezbatere publică pe marginea proiectului de buget pe anul 2021, un număr de 10 bistrițeni arătându-și intenția de a participa la această dezbatere.

Ulterior, la data de 15 aprilie, Consiliul Local al municipiului Bistrița  se întrunește în ședință extraordinară, pe ordinea de zi figurând și proiectul privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistriţa pe anul 2021.

1 notes
214 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *