VIDEO: Primarul Ovidiu Crețu: ”Pârtia de schi are în continuare nevoie de niște dotări!”

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, a declarat marți, într-o conferință de presă, că pentru buna funcționare a pârtiei de schi sunt necesare în continuare o serie de investiții, completând că acestea vor fi prevăzute în bugetul pe anul 2020. 

Pârtia de schi, pentru buna ei funcționare, are în continuare nevoie de niște dotări pe care, din păcate, nu am reușit să le realizăm. Am plătit un generator de zăpadă mai mare și mai performant, pe care îl avem din 2018. L-am plătit în anul care a trecut și am achiziționat și sistemul de automatizare pentru instalația de zăpadă. Adică, cei care au făcut proiectul nu ne-au dat un sistem centralizat cu care să poți să reglezi, să pornești, să oprești sau să ajustezi toate elementele instalației, așa cum au toate pârtiile din lume. Am cumpărat acest sistem noi, a costat 147.000 de lei și acum funcționează la pârtie”, a declarat primarul Crețu.

Nefuncționarea pârtiei mari pusă pe seama unor probleme cu o companie care a câștigat licitația pentru furnizarea și montarea unor noi pompe și a unor noi tunuri de zăpadă

Edilul municipiului Bistrița a mai precizat că în continuare ”aveam neapărată nevoie de mărirea capacității pompelor -pompa care duce apa de la râu la lacul de acumulare și pompa care de la lac trimite apa cu presiune la tunuri”.

În acest sens, municipalitatea a organizat o licitație publică, a declarat câștigătoare o companie înregistrată în România dar cu baza în Polonia și, deși aceasta ar fi trebuit să predea lucrarea la data de 25 ianuarie, Primăria Bistrița nu mai reușește să ia legătura cu reprezentanții companiei. 

Am scos la licitație respectiva lucrare, cu o valoare de circa 1,1 milioane lei. S-au prezentat două firme, care sunt înregistrate în România – Techno Alpin (cu baza în Italia, de la care avem și celelalte echipamente) și Super Snow (cu baza în Polonia). Cei din urmă ne-au dat ofertă, i-am declarat câștigători, în 25 ianuarie, pompele ar trebui să funcționeze, dar încă nu știm nimic de ei. La data de 25 noiembrie am semnat contractul și au termen 60 de zile să monteze pompele, adică termenul expiră peste 4 zile. Ori ei nu au mai dat pe aici. I-am sunat, nimeni nu răspunde, nu știm ce s-a întâmplat cu ei”, a mai spus primarul. 

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/195020308316448/

În plus, pe lângă creșterea sistemului de pompare, la pârtie mai sunt necesare încă trei tunuri pentru producerea zăpezii artificiale, care ar trebui livrate de aceeași companie – Super Snow. ”E vorba despre 3 tunuri de tipul celuia pe care deja l-am cumpărat, mai mare ca și capacitate și cu posibilitate de automatizare. Am primit oferte de la aceleași companii, comisia i-a descalificat la furnizarea de tunuri, au făcut contestație la CNSC, care le-au dat câștig de cauză . Este absolut aberant. Ne vom duce în instanță pentru că deja ofertele sunt expirate, ele nu mai sunt în termen”, a adăugat primarul.

Potrivit edilului, atât stațiile de pompare, cât și tunurile ar fi trebuit să funcționeze deja pe pârtie, însă din cauza acestei companii, lucrurile au întârziat. Dacă ele existau deja, putea fi deschisă și pârtia mare. Primarul dă asigurări că procedura va fi reluată și speră ca până la iarna viitoare noile dotări să fie pe pârtie.

După ce vor sosi și noile dotări, Ovidiu Teodor Crețu consideră că ”vom putea schia la Bistrița o iarnă întreagă fără probleme”.

Investițiile vor fi cuprinse în bugetul anului 2020

”Cert este că în bugetul anului 2020 vom prinde aceste obiective pentru că avem nevoie de suplimentarea asta de putere la producerea zăpezii”, a mai precizat primarul.

O asociere cu mediul privat, imposibilă

În privința posibilității unei asocieri cu mediul privat pentru buna funcționare a pârtiei, primarul Ovidiu Teodor Crețu spune că s-a încercat și această variantă, însă ”e extrem de greu de dus pentru că sunt perioade în care la pârtia în sine nu se lucrează”. 

Noi investiții în Complexul Wonderland. ”Cineva trebuie să aibă curaj”

Primarul a adus în discuție și investițiile viitoare care ar putea fi realizate în zona pârtiei de schi astfel încât aceasta să poată oferi posibilități de petrecere a timpului liber și pe perioada verii, făcând referire la o instalație de tip alpine coaster sau la un aquapark, însă edilul spune că ”sunt convins că zona respectivă va fi completată, îmbunătățită cu astfel de echipamente, în felul acesta putând fi folosită nu 12 luni, dar cel puțin 9 luni pe an”. 

Întrebat cum consideră că vor fi susținute aceste investiții din Complexul Wonderland și chiar și altele de viitorul primar al municipiului Bistrița, în condițiile în care proiectul îi aparține, Crețu a spus: ”Este proiectul meu și sunt mândru că am reușit să îl aduc îna ceastă fază. Regretul meu este că nu am reușit să finalizăm aceste investiții minore față de ceea ce am făcut acolo. În primul rând, bugetul pentru anul 2020 îl face primarul în funcție și eu voi prinde aceeași bani pe care i-am prins și anul trecut pentru cele două obiective astfel încât să asigurăm capacitatea de producere a zăpezii la nivel corespunzător. Apoi nu mai trebuie altceva decât celelalte dotări pentru vară”. 

”Apreciez că suma cheltuită cu amenajarea și dotarea pârtiei este de circa 27 de milioane de lei”

Primarul Ovidiu Teodor Crețu spune că până acum, atât în amenajarea pârtiei, cât și în investițiile realizate ulterior la acest obiectiv, s-au cheltuit aproximativ 27 de milioane de lei. ”Totalul amenajării pârtiei, împrumutul plus ce am făcut noi, apreciez că ar fi de circa 27 de milioane de lei”, a mai completat Crețu.

3 comments

  1. Da nu îl oprește nimeni pe omul acesta?? Nu se sesizează nimeni cum își bate joc de banii bistrițenilor?

  2. Dumnezeule. OPRITIL,
    Suntem ca in evul mediu in cartiere si in zomele extinse si asta vine cu alte dotari la partie.

  3. Numai o intrebare, ma mir ca nu sta aceasta informatie aici deja. Cat avans a platit primaria la polonezi?