VIDEO: Proiectul Via Transilvanica – inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă; sunt prevăzute investiții de 42 de milioane de euro

Proiectul Via Transilvanica al Asociației Tășuleasa Social a fost inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunțat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha. Valoarea totală a proiectului se ridică la 42 de milioane de euro, bani cu ajutorul cărora se va așterne un strat de pietriș pe întreg traseul drumului, se vor amenaja refugii şi locuri de cazare.

Într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, prefectul Stelian Dolha l-a inviat pe președintele Asociației Tăsuleasa Social, Alin Uhlmann-Ușeriu, să vorbească despre acest proiect ce prevede realizarea unui drum pe o distanță de circa 1.400 de km, de la Drobeta Turnu Severin la Putna. 

”Noi avem 21 de ani de activitate şi am fost foarte-foarte bucuros şi fălos atunci când am văzut că în cadrul PNRR a fost trecut proiectul ”Via Transilvanica” şi alte proiecte mature din societatea civilă. La nivel naţional este singurul proiect numit, cu numele lui. Marea noastră bucurie este că acest proiect a plecat din Bistriţa-Năsăud. El este terminat în încă şase judeţe și lucrăm în cel de-al şaptelea judeţ – Caraş Severin. Avem 800 de km pe unde se merge. Via Transilvanica este un proiect extraordinar de frumos, care se bazează pe resursele existente. Patrimoniul natural și rural pe care îl are România este foarte ușor de scos în evidență și de pus în valoare”, a declarat Alin Uhlmann-Uşeriu.

Alin Uhlmann-Ușeriu

Sursa citată a adăugat că, până în prezent, pentru Via Transilvanica s-a folosit peste un milion de euro, din care peste 130.000 de euro doar pentru județul Bistrița-Năsăud. Însă, prin PNRR, Asociația Tășuleasa Social își propune să obțină finanțare de circa 42 de milioane de euro pentru a dezvolta și îmbunătăți proiectul Via Transilvanica, astfel încât acest drum să poată fi folosit timp de opt luni pe an, nu doar două luni pe an.

Noi considerăm că dacă îl vom putea folosi opt luni în loc de două luni pe an, atunci proiectul va fi de relevanță internațională în scurt timp. Acest lucru înseamnă ca drumul Via Transilvanica să primească un macadam, adică un pietriș, pentru că este foarte greu să înaintezi pe el atunci când plouă. Sunt foarte multe zone unde se fac exploatări, sunt multe zone cu noroi sau zone pe care nu ai cum să mergi mai departe din cauză că nu are infrastructura necesară. (…) Macadamul dintr-o parte în alta a țării costă aproape 25 de milioane de euro din cele 42 milioane de euro care au fost trecute acolo din partea noastră. La fiecare 10 km trebuie să fie un loc de refugiu, un loc care trebuie să fie unul special pentru cei care merg pe acolo cu bicicleta, pe jos sau cu calul”, a explicat sursa citată.

De asemenea, dat fiind faptul că există zone în care nu sunt disponibile locuri de cazare, în proiect a fost cuprinsă și propunerea de a amenaja astfel de spații de cazare în zonele prin care trece Via Transilvanica, după modelul traseului El Camino de Santiago din Spania. 

Alin Uhlmann-Ușeriu a completat că s-au purtat deja discuții la nivel guvernamental pe marginea acestui proiect inclus în PNRR. ”Am avut foarte multe discuții, inclusiv cu Cancelaria Prim-ministrului pentru că Via Transilvanica a demonstrat că se poate”, a mai spus sursa citată.

Totodată, președintele Asociației Tășuleasa Social a făcut apel și la autorităţi, cerându-le să sprijine înfiinţarea punctelor gastronomice locale, dar și să simplifice procedura de autorizare astfel încât proiectul, dacă va primi finanțare prin PNRR, să se poată realiza până în anul 2026.

”Drumul amenajat prin eforturile lui Alin, ale voluntarilor Tășuleasa, cu sprijinul multor sponsori, Via Transilvanica, are șanse uriașe de a prinde finanțare pentru finalizare prin PNRR. Se pliază perfect pe cerințele programului, e considerat un proiect matur de mare succes si e dat exemplu de bune practici”, a transmis și prefectul Stelian Dolha.