VIDEO: Propunere legislativă a deputatului Ionuț Simionca pentru salvarea industriei HoReCa. ”Masca de oxigen pentru proprietarii de restaurante, hoteluri, baruri sau cafenele”

 -  -  1995Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, a anunțat că a inițiat o propunere legislativă prin intermediul căreia își dorește să vină în sprijinul operatorilor economici care își desfășoară activitatea în industria HoReCa. Prin această inițiativă, parlamentarul oferă o soluție pentru redeschiderea spațiilor interioare din incinta restaurantelor, hotelurilor, barurilor sau cafenelelor.

Am stat de vorbă cu mulți dintre proprietarii de restaurante, hoteluri, baruri sau cafenele din muncipiul Bistrița și toată lumea e supărată pentru că cifra de afaceri e foarte scăzută. Mulți dintre ei se pregătesc să intre în faliment, mulți au închis deja pentru că nu aveau spații și terase în afara localurilor și toată lumea din această industrie își dorește o gură de oxigen. Oamenii se gândesc că vine toamna, vine iarna, terasele se vor închide și nu vom avea o soluție clară pentru această industrie. Așadar, după mai multe discuții cu cei din această industrie (…) și o consultare cu aceștia am ajuns la o concluzie – aceea că Parlamentul trebuie să vină cu o soluție”, a declarat deputatul Ionuț Simionca într-o conferință de presă.

Astfel, parlamentarul bistrițean afirmă că a identificat soluția care ar putea reprezenta ”masca de oxigen” pentru această industrie.

Vă prezint această soluție, masca de oxigen pentru cei din industria HoReCa. În Legea 55/2020 prin care s-au luat niște măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor COVID-19. (…) Prin această lege s-a dat gir Guvernului să ia măsurile necesare pentru a proteja cetățenii și pentru a le aduce siguranță. Guvernul României, prin hotărârea de Guvern nr. 553/2020 a stabilit că se suspendă consumul produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni sau alte localuri publice din interiorul clădirilor. De asemenea, conform aceleiași hotărâri, prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spații special destinate din exteriorul clădirilor. Deci, în acest moment, doar în exteriorul clădirilor se poate consuma, cu asigurarea unei distanțe minime de 2 metri între mese, cu respctarea măsurilor de protecție sanitară și așa mai departe. Noi considerăm că Parlamentul e responsabil să vină cu un cadru minim pentru a salva această industrie și pentru a ajuta operatorii economici din industria HoReCa să funcționeze. Așadar, în consecință, propun ca pe durata stării de alertă, măsura de suspendare a consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune din restuarnate, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interior să nu se aplice operatorilor economici care asigură păstrarea unei distanțe minime de doi metri între mese, precum și departajarea spațiului comun prin panouri de separare între mese, adică dacă este un astfel de panou să se poată desfășura activitatea și în interiorul clădirilor, a resturantelor”, a mai adăugat Simionca.

Deputatul mai este de părere că această propunere legislativă ar trebui să fie analizată în cel mai scurt timp în Parlament.

Consider că această propunere ar trebui să urmeze circuitul propunerilor legislative într-un ritm alert, într-un ritm de urgență, astfel încât să rezolvăm cât mai repede această problemă pentru că suntem în luna august și începând din septembrie, dacă nu ține vremea cu noi, nu o să mai avem niciun restaurant sau terasă deschise. (…) Eu zic că este o propunere legislativă bine-venită și susținută de toți operatorii economici din industria HoReCa. (…) În lipsa adoptării prezentei inițiative, actuala legislație prezintă o piatră de moară pentru această industrie. Noi vrem să o resuscităm. Guvernul încă nu a venit cu o soluție clară pentru această industrie și cred că propunerea pe care am prezentat-o azi este o mască de oxigen pentru industria HoReCa”, a încheiat Simionca.

Conferință de presă deputat PMP Ionuț Simionca

Publicată de Ziar de Bistrita pe Joi, 13 august 2020
1 notes
120 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *