VIDEO: Revoluția de la Bistrița, după 30 de ani! Cu oftat în suflet, au purces din Zona Industrială spre Județeana de Partid!

 -  -  2093


O parte din liderii Revoluției de la Bistrița au participat astăzi la un eveniment SPECIAL: Marșul Revoluției! După 30 de ani,  revoluționarii s-au întâlnit în Zona Industrială și au rememorat acele clipe, când mulțimea de muncitori a plecat să protesteze împotriva regimului comunist!

 

 

De la Fabrica Mecanica spre Județeana de Partid (Prefectură)! Traseul!

Aproximativ 20 de bistrițeni, printre care și Florin Chereji, Ioan Bența, Marius Bălan și alți reprezentanți ai societății civile au reluat traseul de-acum 30 de ani.

Str. Industriei, Str. Tărpiului, Drumul Cetății, Drumul Sigmirului, Str. Libertății, B-dul Independenței, Str. Gheorghe Șincai, Piața Centrală, Str. Liviu Rebreanu, B-dul Gral Grigore Bălan, Str. Năsăudului, Str. Andrei Mureșanu, B-dul Decebal, Str.Ursului, B-dul Republicii, Piața Petru Rareș.

Bistrițenii discutau despre tensiunea de-atunci, despre euforia Revoluției și riscurile la care s-au expus! Au amintit, în treacăt despre porțile fabricilor, legate-n lanțuri pentru ca muncitorii să rămână blocați!

 

revolutie bistrita

revolutie bistrita

revolutie bistritarevolutie bistrita

revolutie bistrita

revolutie bistrita

Bistrița s-a PROCLAMAT oraș-liber, când Ceaușescu încă era în Comitet!

Fix acum 30 de ani, Bistrița devenea oraș liber. Asta se întâmpla înainte de fuga lui Nicolae Ceaușescu, moment considerat a fi esențial în desfășurarea evenimentelor. Peste 10.000 de oameni au scandat Jos Ceaușescu, în fața Județenei de Partid!

revolutie bistrita

revolutie bistrita

revolutie bistrita

Scena balconului, după 30 de ani!

În balconul Prefecturii s-a amplasat o placă metalică, în memoria Eroilor Revoluției! După 30 de ani, revoluționarii au urcat din nou la balconul “lui Ceaușescu” și au admirat același peisaj ca atunci!

În democrație, Piața Petru Rareș era LIBERĂ!

 

revolutie bistrita

revolutie bistrita

revolutie bistrita

La Bistrița NU s-a tras, dar revoluționarii spun că ei n-aveau de unde să știe treaba asta și au mers spre democrație, cu piepturile goale!

 

Revoluționarii de Bistrița consideră că actul lor a fost unul eroic, chiar dacă NU s-a tras niciun foc de armă! Asta deoarece NU puteau anticipa cursul evenimentelor și oricând se putea declanșa măcelul. Conform declarațiilor la unison, sediul Comitetului Județean de Partid era înțesat de militari, înarmați cu muniție de război și numai un concurs de împrejurări a făcut ca în oraș să NU se tragă niciun foc de armă.

Monumentul Eroilor Revoluției, dezvelit în prezența revoluționarilor!

Membri Asociației 22 Decembrie au participat la dezvelirea monumentului dedicat Revoluției din 1989, după care preoții au oficiat un parastas în memoria Eroilor Revoluției!

La ceremonial au anticipat oficialitățile locale și județene iar PSD-iștii și PNL-iștii au stat separat, pe grupuri…

revolutie bistrita

revolutie bistrita

Pace și liniște-ntre revoluționari! Speranțe de mai bine spre aflarea adevărului!

Asociația 22 Decembrie s-a întrunit în sala de ședință a Consiliului Județean, iar membri au discutat despre clipele fierbinți de-acum 30 de ani. Prefectul județului le-a oferit diplome-simbolice, iar la finalul ședinței, invitații au închinat un pahar de șampanie și s-au îmbrățișat! Atmosfera a fost una prietenoasă și s-au evitat subiectele delicate privind certificatele de revoluționar, cercetarea-penală a lui Avram, FSN, PSD, etc…

0 notes
1218 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *