VIDEO: România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene

 -  -  1941


Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, 21 iulie, la Bruxelles, o declarație de presă la finalul reuniunii Consiliului European. Șeful statului a anunțat că România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene menite să dezvolte și să modernizeze marile sisteme publice.

Tocmai s-a încheiat Consiliul European și am ajuns la un acord. Am ajuns la un acord foarte important pentru Europa, un acord extrem de important pentru România. Iată că, după discuții foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negociere, am obținut pentru România o sumă impresionantă – 79,9 miliarde de euro – pentru proiectele europene, negocieri care ne permit acum să trecem la etapa următoare”, a spus Klaus Iohanniss, la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului European.

Președintele a completat că această sumă de 80 de miliarde de euro va fi folosită pentru ”a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice”. Totodată, o parte semnificativă din acești bani va fi folosită pentru relansare și revigorare economică.

Șeful statului a adăugat că Guvernul Orban lucrează deja pentru punerea în practică a planului pentru bugetul comunitar multianual 2021 – 2027.

”Repet, 79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică. Iată, deci, că până acum ne-am pregătit bine, am obținut un rezultat frumos. Încă o dată, este o zi importantă pentru România, o zi importantă pentru proiectul european, și vom merge mai departe, fiindcă acești bani trebuie folosiți pentru reconstrucția României”, a încheiat președintele României.

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, s-a arătat încântat de acest ”succes extraordinar obținut de președintele Klaus Iohannis”.

”Succes extraordinar obținut la Bruxelles de președintele Iohannis pentru România! România va primi pentru reconstrucția post pandemie de la Uniunea Europeană un buget considerat istoric, de aproape 80 de miliarde de euro, grație negocierilor purtate de președintele Klaus Iohannis. Au fost 4 zile și 4 nopți de negocieri intense la Bruxelles, iar rezultatul obținut de președintele României a depășit cu adevărat orice așteptări. Trebuie să ținem cont că ceea ce a obținut pentru România reprezintă de două ori și jumătate bugetul anunțat inițial, de 33 de miliarde, considerat și acesta uriaș. Sunt fonduri europene și granturi pentru investiții și reconstrucția României, pentru școli, spitale, modernizarea marilor sisteme publice, pentru relansare economică alocate pe parcursul următorilor 7 ani. Și ca sa realizăm dimensiunea acestui buget, economiștii ne propun mai multe echivalări: încă 5% din PIB-ul României în fiecare an timp de 5 ani sau 30 milioane de euro zilnic timp de 7 ani”, a precizat Stelian Dolha.

1 notes
66 views
bookmark icon

One thought on “VIDEO: România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiecte europene

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *