VIDEO: Se-mpute treaba cu VITALIA! Răscoala de la Tărpiu izbucnește în curând: locuitorii cer închiderea depozitului care-i poluează zilnic!

 -  -  91144


Scandal la Tărpiu, din cauza depozitul ecologic! Peste 30 de locuitori au fost prezenți la o emisiune transmisă în direct de pe malul râului Șieu (pe raza localității Șintereag), emisiune moderată de Marius Rus. La întrunirea televizată au fost prezenți jurnaliști, reprezentanți ai unor O.N.G-uri, dar și biologi, care au prezentat faptele reale care există la nivelul depozitului de la Tărpiu și care pun în pericol mediul înconjurător.

 

 

 

 

 

 

Locuitorii NU vor să vândă teren pentru extindere și le transmit celor de la Vitalia: “să-și strângă jucăriile și să plece!”

 

Situația depozitului este una delicată, deoarece terenul pe care ar trebui să se construiască următoarele celule prezintă alunecări. Tocmai de aceea, proprietarii au fost contactați pentru a vinde teren în vecinătate în vederea extinderii depozitului, dar refuză categoric și cer evacuarea VITALIEI.  Locuitorii de la Tărpiu au sosit la dezbatere în număr mare și au transmis mesaje acide către autoritățile județene! Revoltați, oamenii acuză că acest depozit le pune sănătatea în pericol și bănuiesc o conspirație între factorii politici și compania VITALIA, care până acum a reușit să impună tarife majorate și regulamente favorabile, deși are mari lacune la multe capitole. De asemenea problema poluării râului Șieu este extrem de gravă, după cum susțin biologii prezenți în cadru emisiunii și unda de poluare a afectat puternic micro-fauna și întreg habitatul pe termen lung.

 

Locuitorii din Tărpiu sunt revoltați pe modul defectuos în care este administrat depozitul și susțin că nu se iau măsurile care se impun. Cetățenii susțin că NU se respectă tehnologia impusă în proiect și au sesizat o serie de nereguli la depozitul ecologic: “E problema apei, noi ajungem cu animalele la apă și vedem peste câteva zile… avem animale bolnave, au fost cazuri când au murit… animalele au fost în gestație avansată și au avortat. Dacă cineva e de acord să se extindă, să vină domnii să cumpere o proprietate, să facă o pensiune și să locuiască acolo” a declarat unul din fermierii prezen’i

v4

ll2

ll1

l11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– deșeurile NU sunt sortate și nici tasate ( după cum se vede în fotografii se pot observa sticle de plastic, folie, urme organice).

– au loc fecvente scurgeri de levigat (lichid pestilențial rezultat din macerarea deșeurilor), care este evacuat în afara depozitului și ulterior  ajunge în râu, lucru total INTERZIS)

– miros insuportabil

– alunecări de teren și maluri instabile

– celula nr. 1 este aproape plină și locuitorii au fost contactați pentru a vinde parcele din împrejurimi și extinde depozitul într-o nouă celulă, cum de altfel este prevăzut în proiect)

 

I-au sfidat pe față! Factorii de decizie au fost absenți de la dezbatere, deși au primit invitații oficiale!

 

 

La dezbatere au lipsit reprezentanții VITALIEI dar și reprezentanții Agenției de Dezvoltare Intercomunitare, al cărui președinte este Radu Moldovan. De asemenea prefectul Ovidiu Frenț a absentat, la fel cum au făcut-o directorii Societății de Gospodărire a Apelor și al Societății de Gospodărire a Apelor, care au preferat să-și trimită reprezentanți.

ianugurare-deseuri

2014vitalia-5

 

 

 

 

 

 

BOMBA ecologică de la Tărpiu! Sătenii cer sprijin de la Comisia Europeană!

 

Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL gestionează deșeurile din județ pe următorii 20 de ani și plătesc o redevenţă pentru fiecare an de 20% din valoarea anuală a contractului de concesiune, dar nu mai puţin de 200.000 de euro pe an. Redevenţa se constituie ca fond de dezvoltare a proiectului, iar banii vor fi folosiţi pentru construirea celor trei celule, pe lângă celula principală existentă la această dată.

Tarife majorate, IMEDIAT ce au câștigat licitația

Vitalia gestionează depozitul de  la Tărpiu până în 2035, iar la numai un an de la semnarea contractulu, compania a săltat prețul, deși combustibilul s-a ieftinit. De asemenea, colectarea a fost câștigată de VITALIA și în 2 ani prețul s-a dublat. În 2016, compania a solicitat o nouă majorare a tarifului de colectare.

Au obținut următoarele tarife de TRANSPORT:
zona urban – de la 3.5 la 6.82 lei /persoană
zona rural – de la 1.81 la 2.95 lei/persoană
agenți economici (instituții publice) de la 239 lei/tonă la 256 lei/tonă.

Pentru DEPOZITAREA la Tărpiu,  tarifului perceput de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL a crescut  de la 42,82 la 69,74 lei/tonă fără TVA.

“Ne luăm copiii în brațe și NU îi mai lăsăm să depoziteze! Vom merge mai sus, vom chema televiziuni naționale. Vreau să vă spun că am luat legătura în Germania, cu televiziunea de Stat, ZDF. Ei m-au sfătuit să începem ierarhic, frumos că așa e politicos. Am ascultat sfatul lor. Dacă NU vom fi auziți în județ, încercăm la nivel de țară și încercăm să ajungem la Bruxelles. Nu vorbesc basme, am  vorbit cu un domn cu care am colaborat mulți ani de zile, din politica din Germania, în Bundestag (Parlamentul German). Nu putem să stăm de batjocura Consiliului Județean care e bine-mersi… au vut jocuri acolo, s-au încasat sume, NU ne interesează, dar vrem să fim ascultați și vrem să fim băgați în seamă. “ a declarat unul din locuitorii din Tărpiu.

 

60.000 de lei amendă pentru VITALIA! 

 

Pentru polurea râului Șieu, VITALIA a primit 60.000 de lei amendă, dar asociațiile de pescari cer re-popularea urgentă a râului cu pește, aceasta fiind măsura suplimentară sugerată de Marius Bălan.

“Personal, am participat la repopularea cu știucă a râului Șieu, în 2014 când s-au adus peste 10.000 de exemplare din Ungaria. Le solicit public celor de la Vitalia să repopuleze râul Șieu cu pește, deoarece ei sunt principalii vinovați de poluarea râului și sute de kilograme de pește au murit din cauza scurgerilor de levigat de la depozit. Pe lângă aceasta, se adaugă polarea apei care a influențat legumele irigate cu apă din Șieu. E catastrofă și riscul e enorm, în continuare. În Occident e caz de pușcărie, iar noi vrem să vedem demisii depuse de cei vinovați! Îi felicit pe locuitorii din Tăriu pentru curajul de care dau dovadă” a declarat reprezentantul Partidului Verde.

 

 

 

 

 

 

 

 

De menționat că Societatea de Gospodărire a Apelor a trimis analizele privind poluarea râului Șieu către laboratoarele de specialitate și rezultatele oficiale încă NU au sosit. Pe de altă parte, factorii politici evită să se implice în această chestiune, iar oamenii sunt extrem de revoltați.

Inițiatorii acestui demers anti-VITALIA sunt Cristian Țetcu, prin Asociația G.A.L. pentru dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistrița-Șieu-Someș RURALIS.

Semnatari:
1. Asociaţia G.A.L. pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistrița-Șieu-Someș “RURALIS”
2. Asociaţia pentru Democrație și Liberalism ADEL – Bistrița
3. Asociația Harta Verde România
4. Asociația Pescar Sportiv – filiala Bistrița-Năsăud
5. Partidul Verde – filiala Bistrița-Năsăud
6. Autoritatea Națională de Combatere a Braconajului și Poluării
7. Fundația Alfa și Omega – Tărpiu.

Societatea civilă și o parte a presei locale au coalizat pentru a stopa neregulile proiectului de gestiune a deșeurilor în județ, unde interesele financiare ale companiei se intersectează cu factorii politici (primari ai comunelor, președinte C.J, angajați cu influență).

 

 

 

Cu toate că are pârghii de control, Agenția de Dezvoltare Intercomunitară ezită să le folosească și până acum membrii au votat în favoarea companiei (regulamentele de funcționare, tarife etc). Dar cel mai grav lucru este faptul că depozitul de la Tărpiu NU funcționează la parametrii impuși și reprezintă un risc real pentru mediul înconjurător, dar și pentru locuitorii din Tărpiu, hotărâți să blocheze activitatea companiei dacă situația NU se remediază în regim de urgență.

9 notes
269 views
bookmark icon

9 thoughts on “VIDEO: Se-mpute treaba cu VITALIA! Răscoala de la Tărpiu izbucnește în curând: locuitorii cer închiderea depozitului care-i poluează zilnic!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *