VIDEO: Un dosar penal și trei amenzi în valoare de 1.800 de lei, pentru nereguli cu privire la derularea procesului electoral. Ce alte sancțiuni au aplicat polițiștii

 -  -  1120Un număr de 15 sesizări, care vizează nereguli cu privire la derularea procesului electoral, au fost înregistrate la Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Bistrița-Năsăud. În urma cercetărilor, oamenii legii au întocmit un dosar penal și au aplicat trei amenzi în cuantum total de 1.800 de lei.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, până la ora 17:00, au fost primite 15 sesizări cu privire la posibile contravenții sau infracțiuni electorale. Dintre aceste 15 sesizări, 6 sunt încă în curs de verificare. Totodată, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.800 de lei. Trei dintre acestea au fost sancțiuni cu amenzi, celelalte fiind avertismente scrise. Cele trei sancțiuni în valoare 1.800 de lei au fost aplicate pentru nerespectarea Legii 115/2015 privind alegerea autorităților administrației publice locale”, a declarat Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

Sursa citată a adăugat că dintre cele trei amenzi aplicate la Legea 115/2015, două au fost aplicate pentru faptul că în cabina de vot erau mai multe persoane, iar cealaltă a fost aplicată pentru faptul că a fost fotografiat un buletin de vot. ”Vorbim despre localitățile Bistrița, Rodna și Târlișua”, a mai completat Crina Sîrb.

Totodată, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

În localitatea Rodna, a fost sesizat faptul că unul dintre candidați ar fi oferit o sumă de bani unui bărbat pentru a-l determina să voteze cu un anumit candidat”, a explicat Crina Sîrb. În acest caz, oamenii legii au întocmit dosar penal.

În ceea ce privește incidentele sesizate la IPJ Bistrița-Năsăud, Crina Sîrb a mai precizat că acestea au mai vizat continuarea propagandei electorale, turismul electoral sau neînțelegeri la secțiile de votare. Au existat și cazuri în care situațiile semnalate nu s-au confirmat.

De asemenea, în două cazuri s-a aplicat sancțiunea cu avertisment pentru apelare abuzivă la 112. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud, o persoană a fost sancționată cu avertisment pentru că a sunat la 112 și a sesizat că se află la o secție de votare și nu i se permite accesul în secție pentru a vota, însă a omis să spună operatorilor de la 112 că refuză să poarte masca și să se dezinfecteze. Oamenii legii au considerat că acest lucru nu reprezintă o urgență, apelul la 112 fiind nejustificat, motiv pentru care au sancționat persoana respectivă.

În continuare, polițiștii efectuează cercetări în alte 6 situații semnalate.

Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud face precizări cu privire la evenimentele sesizate de la începutul procesului electoral, situații la care au intervenit forțele de ordine.

Publicată de Ziar de Bistrita pe Duminică, 27 septembrie 2020

Personalul Ministerului Afacerilor Interne intervine pe procesul derulării alegeri locale cu efective mărite.

”Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective, pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții. Pentru un plus de siguranță, au fost constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune. Reamintim faptul că, la nivel județean, în perioada 26-27 septembrie , 626 de efective, dintre care 271 de poliţişti, 166 de jandarmi, 172 de reprezentanţi I.S.U. și 17 de la alte structuri sunt implicați în activități de pază şi protecţia a celor 313 secţii de votare ce s-au constituit pe raza judeţului Bistrița-Năsăud. Astăzi, 27 septembrie a.c., 120 de poliţişti asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale. Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare sunt sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi desfăşoară activitatea în zonă”, a mai precizat Crina Sîrb.

0 notes
245 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

lentile-contact-colorate.net