Videoconferință la Prefectură pe tema intrării în vigoare a noului sistem de monitorizare a lemnului-SUMAL

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, au participat, miercuri, la o şedinţă în sistem videoconferinţă cu reprezentanţii guvernului în teritoriu şi şefii structurilor judeţene ale MAI pe tema intrării în vigoare a noului sistem de monitorizare a materialului lemnos – SUMAL 2.0.

Videoconferința a fost condusă de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. De la nivelul județului Bistrița-Năsăud au participat prefectul Stelian Dolha, subprefectul Eugen Curteanu, precum și reprezentanți din cadrul Direcției Silvice și Gărzii Forestiere, dar și șefii structurilor judeţene ale MAI.

În cadrul videoconferinței, reprezentanții guvernului în teritoriu au fost informați cu privire la demararea și, mai concret, la eficiența programului SUMAL 2.0, îndeosebi în ceea ce privește prevenirea faptelor ilegale care duc la diminuarea fondului forestier național.

Acest program reprezintă un pas foarte important împotriva defrișărilor ilegale, un program care aduce beneficii importante pentru întreg sectorul silvic. Concret, autoritățile naționale care acționează în acest domeniu – Poliția, Jandarmeria, dar și reprezentanții direcțiilor silvice vor putea urmări în timp real tăierile, transporturile, dar și procesările masei lemnoase provenite din păduri. Așadar, responsabili în declararea provenienței materialului lemnos vor fi toți operatorii economici care îl manipulează, de la tăiere și până la prelucrare! Pentru că suntem primii interesați în protejarea fondului forestier național, acest program devenit funcțional permite înregistrarea tuturor acestor operațiuni”, a transmis ministrul Afacerilor Interne.

Lucian Bode a ținut să sublinieze că se va implica total în stoparea defrişărilor ilegale și a făcut și un apel către cetățeni.

Am rugămintea ca în cazul identificării în trafic a unor transporturi de masă lemnoasă care ridică suspiciuni cu privire la legalitatea lor, să semnalați în continuare acest lucru – prin apel la 112, autoritățile având posibilitatea să verifice dacă în acel caz există documente justificative sau, mai grav, dacă este vorba despre o activitate clandestină”, a mai transmis Bode.

Implementarea noului SUMAL are ca scop descurajarea tăierilor ilegale de lemn şi aduce beneficii multiple pentru întreg sectorul silvic. Pe lângă îmbunătățirile semnificative în ceea ce privește urmărirea trasabilității lemnului, noul sistem informatic include un amplu proces de debirocratizare a sectorului, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date care, până acum, se realizau manual.

One comment

  1. Balan Marius -Horea

    Lemnul taiat de pe cursurile de ape din albia majora cine-l montorizeaza ? Se fura la greu de ani de zile, Plopi, Arini, Rachiti batrane . Aveti cunostinta domnilor ?