VITALIA își arată mușchii și REFUZĂ să depoziteze gunoiul din Zăvoaie! Primăria Bistrița și firma de salubrizare sunt în scandal pe o miză de 120.000 de euro!

Groapa de gunoi din Zăvoaie este în continuare o problemă a administrației Crețu. Munții de gunoi sunt tot acolo și încă nu s-a reușit transportul integral al gunoiului depozitat pe malul apei. Până acum, Primăria Bistrița a plătit 350.000 de euro pentru depozitarea celor 30.000 de tone (la tariful vechi, 42.82 lei/tonă, fără T.V.A) și 25.000 de euro (117.000 lei) pentru încărcarea lor în camioane cu ajutorul unui buldoexcavator pe șenile. TOTAL: 375.000 de euro.

În baza unui contract încheiat cu Primăria Bistrița, VITALIA a transportat și depozitat 30.000 de tone, dar cantitatea NU a fost corect-estimată și în Zăvoaie au mai rămas de dus aproximativ 20 mii de tone.

Pentru a II-a etapă, Primăria a organizat o licitație de încărcare-transport, la care VITALIA nu s-a prezentat. În cele din urmă, licitația a fost câștigată de SALRIF S.R.L din Prundu Bârgăului care va încărca și transporta deșeurile din Zăvoaie din etapa a II-a, vreo 20.000 de tone.

 

aa1Contractul a fost adjudecat la 314.000 lei. Pentru transportul deşeurilor municipale la depozitul ecologic de la Tărpiu este necesară închirierea a min. 4 basculante , având o capacitate de minim 22 tone/ transport. Distanţa Zăvoaie – Tărpiu este de 26 km.

Recepţia lucrărilor efectuate se va face prin confirmarea zilnică a cantităţii de deşeuri depozitată la depozitul ecologic de la Tărpiu, în baza bonurilor de cântar completate la depozit pentru fiecare transport.

Etape:

  1. Se încarcă gunoiul din Zăvoaie în camioane
  2. Deșeurile sunt transportate la groapa ecologică de la Tărpiu.
  3. La poarta depozitului ecologic, camioanele sunt cântărite și se eliberează un bon, ca dovadă a cantității.

Toate aceste operațiuni sunt suportate din bugetul local.

30 iunie a fost data-limită! Primăria riscă amenzi pentru groapa ne-conformă din Zăvoaie! 

Depozitul de la Tărpiu este administrat de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL. Operatorul plăteşte o redevenţă trimestrială către Consiliul Județean. Cuantumul redevenţei pentru fiecare an reprezintă 20% din valoarea anuală a contractului de concesiune, dar nu mai puţin de 200.000 de euro pe an.

 

În prima parte a anului, VITALIA a depozitat cele 30.000 de tone la tariful vechi (fiind vorba de deșeurile istorice din Zăvoaie, realizate cât timp groapa ecologică de la Tărpiu se afla în lucru.) În plus de asta, la Zăvoaie s-au depozitat deșeurile menajere de la Beclean, (groapa de acolo fiind ecologizată) iar costul final de transport către Tărpiu va fi suportat din bugetul Bistriei.

 

 

 

120.000 e euro e MIZA pentru care se judecă VITALIA și Primăria

 

Pentru prima parte a transportului din Zăvoaie, VITALIA Servicii pentru Mediu a depozitat la tariful vechi, adică 42,82 lei fără TVA/tonă. Datorită estimării greșite, VITALIA solicită ca tonele în plus să fie depozitate la prețul majorat, de 69,74 lei/tonă. O diferență de 27 de lei/tonă x 20.000 de tone = 540.000 de lei (120.000 de euro).

Procesul dintre Vitalia și Primăria Bistrița se află pe rolul instanțelor, dar un lucru este cert: gunoiul din Zăvoaie este tot pe malul apei, până când se va decide tariful de depozitare.

În 2016, VITALIA vrea scumpirea facturii la gunoi! Se poate ajunge la TRIPLAREA tarifului la care au licitat!

În paralel cu refuzul depozitării deșeurilor din Zăvoaie, VITALIA S.A (firma care colectează deșeurile menajere) solicită o nouă scumpire a facturii la gunoi. În 2015, deși a câștigat licitația la 3,5 lei/pers./lună, la câteva luni firma a scumpit la 6,82 /pers./lună pentru persoanele fizice în zona urbană.

A II-a scumpire solicitată de VITALIA prevede majorarea tarifului de la 6,82 lei la 8,49 lei pentru zona urbană și de la 2,86 lei la 3,23 lei pentru zona rurală. Factorii de decizie (primarii localităților din județ și președintele C.J) încă NU au luat o hotărâre în acest sens, având în vedere că 2016 este an electoral, dar intenția există și precedentul s-a creat în 2015, la prima scumpire care aproape a DUBLAT tariful la care s-a câștigat licitația. Rămâne de văzut dacă cetățenii județului vor plăti aproape TRIPLUL tarifului la care VITALIA a adjudecat licitația.

 

Citiți și: 

aa1VIDEO: Iată dovada că la Tărpiu gunoaiele se depozitează la întâmplare, fără SORTARE! VITALIA, prinsă din nou cu garda jos! Oare până când ne BATJOCORESC?

https://www.ziardebistrita.ro/video-dovada-ca-la-tarpiu-gunoaiele-se-depoziteaza-la-intamplare-fara-sortare-vitalia-prinsa-din-nou-cu-garda-jos/
Comentarii

  • Unii isi arata muschii, si administratia incompetenta sta nepasatoare. Cati ani au trecut de cand gunoaiele stau pe albia raului Bistrita ? Credeti ca in UE era posibil asta ? Aici e diferenta.

  • Recomand asociatiilor de proprietari sa dea in judecata compania de salubrizare si vor avea castg de cauza.

  • Muresan Ioan str. Lalelelor

    Isi bat joc de noi pe banii nostrii

  • Ar trebui sa iesim in strada si sa scapam de firma asta care scumpeste factura tot la 6 luni. Politicienii corupti sunt de vina si accepta conditiile celor de la Vitalia

Caricatură

Ziar de Bistrita