Vreme instabilă în cea mai mare parte a ţării. Au fost emise noi atenționări cod galben

 -  -  921

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) informează că vremea va fi instabilă în cea mai mare parte a ţării, prognoza fiind valabilă până sâmbătă dimineaţa. ACTUALIZARE: ANM a emis noi atenționări cod galben, valabile în intervalul 24 iulie – 26 iulie.

Astfel, în intervalul 24 iulie, ora 12:00 – 25 iulie, ora 10:00, ”la deal şi la munte, precum şi în centrul teritoriului, apoi şi în vest şi sud-vest, se vor semnala averse cu caracter caracter torenţial, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi grindină”, precizează ANM.

Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 25 l/mp şi, izolat, 30 – 35 l/mp.

ANM mai notează că, până la sfârşitul acestei săptămâni, vor predomina perioadele cu instabilitate atmosferică accentuată, îndeosebi în jumătatea de vest a ţării, la deal şi la munte.

ACTUALIZARE

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza pentru acest final de săptămână și a emis noi atenționări cod galben de instabilitate atmosferică.

Astfel, potrivit meteorlogilor, în intervalul 24 iulie, ora 12:00 – 24 iulie, ora 22:00, ”la munte în jumătatea de sud a Moldovei și a Transilvaniei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei și sudul Banatului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 30…50 l/mp”.

De asemenea, în intervalul 25 iulie, ora 04:00 – 26 iulie, ora 23:00, ”în Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Munteniei și al Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restranse 40…60 l/mp”, mai arată ANM.

Sursa citată mai notează că ”vineri, sâmbătă și duminică (24, 25 și 26 iulie), în sud-est vremea va fi călduroasă în orele amiezilor, iar disconfortul termic va fi accentuat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități. Manifestări de instabiltate atmosferică se vor semnala trecător și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici.

0 notes
46 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *