Zeci de cetățeni ucraineni au beneficiat de asistență medicală în Bistrița-Năsăud

De la izbucnirea conflictului armat în Ucraina, zeci de cetățeni ucraineni au beneficiat de asistență medicală pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud. Unii dintre cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale erau cazați în diferite locații din județ, în vreme ce alții erau doar în tranzit.

”Din informarea primită de la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, Ambulanța a avut 37 de intervenții numai pentru cetățenii ucraineni. Până la această dată, 59 de persoane s-au prezentat la serviciile de urgență, din care 27 au fost transportate cu Ambulanța, 32 au venit prin mijloace proprii și 16 persoane au fost internate în spital (10 copii cu afecțiuni acute, 6 persoane cu COVID-19). Cetățenii ucraineni sunt tratați în mod egal cu cetățenii români”, a explicat subprefectul Ioan Zăgrean în ședința de luna aceasta a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, când a prezentat o situație la zi cu privire la cetățenii ucraineni care au beneficiat de sprijin pe teritoriul județului.

Potrivit datelor prezentate de subprefectul Ioan Zăgrean, numărul cetățenilor din Ucraina care au fost cazați în județ în ultimele două săptămâni s-a menținut la o medie de circa 530 de persoane.

În ceea ce privește copiii proveniți din zona conflictului, la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud au fost înregistrate 12 solicitări pentru preșcolari și 18 solicitări pentru elevi în calitate de audienți (10 elevi pentru ciclul primar, 6 pentru gimnaziu și 2 pentru liceu). Dintre cei 18 elevi, un elev a depus solicitare pentru activități de asistență psihopedagogică și consiliere. Există o solicitare de cazare în internat, două solicitări pentru alocație de hrană și o solicitare pentru transport. Alți 19 elevi, fără calitate de audienți, participă la activități extrașcolare organizate în localitatea Rodna. De asemenea, 27 de copii din Ucraina participă la activități în cadrul comunității din localitatea Herina (Tabăra Speranța) și alți 51 participă la activitățile extrașcolare organizate în cadrul Centrului educațional pentru copiii refugiaților din incinta Școlii Gimnaziale Nr. 4 Bistrița. Subprefectul a mai precizat că nu există cazuri de copii care să nu fie însoțiți de adulți.

Ioan Zăgrean a adăugat că există 39 de bărbați, 275 de femei și 188 de copii.

”Avem 207 persoane angajate la compania Leoni. E un lucru îmbucurător că mulți și-au găsit de lucru și, pe lângă ajutorul care se acordă de la stat, beneficiază și de un salariu. Un alt lucru bun este că nu au fost înregistrate cazuri de infracțiuni în care să fie implicați cetățeni ucraineni”, a mai spus Ioan Zăgrean.

În ceea ce privește decontarea cheltuielilor cu hrana cetăţenilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, pentru luna martie s-au primit de la primăriile din Bistrița-Năsăud un număr de 20 de situații centralizatoare, care cuprind numărul cetățenilor străini găzduiți, numărul de zile de găzduire, precum și suma solicitată de fiecare persoană fizică. În urma centralizării acestor date, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a decontat suma de 119.900 lei către 20 de primării pentru cheltuielile aferente hranei a 427 de cetățeni străini, conform prevederilor legale. Începând cu luna mai, în urma unor reglementări ale actelor normative, a fost stabilită și cheltuiala pentru cazare, aceasta fiind în sumă de 50 de lei/zi/persoană. Astfel, începând cu luna aceasta, cererea pentru decontare  va fi una comună și va cuprinde atât cheltuielile pentru masă cât și cheltuielile aferente cazării.