Zeci de unități de învățământ din Bistrița-Năsăud încep noul an școlar fără autorizații sanitare de funcționare sau de incendiu

FOTO: arhivă

Noul an școlar bate la ușă și, cu toate acestea, unele unități de învățământ îi vor primi pe elevi fără să dețină autorizații. Vorbim aici despre autorizații de securitate la incendii emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud și despre autorizații sanitare de funcționare, care cad în sarcina Direcției Județene de Sănătate Publică.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, în anul școlar 2018 – 2019 vor funcționa 101 unități cu personalitate juridică, cărora le sunt arondate 203 structuri școlare. De asemenea, mai există 5 unități cu personalitate juridică pentru învățământul special și alte 5 unități în care se desfășoară activități extrașcolare (Palatul Copiilor, trei cluburi ale copiilor și Centrul Județean de Excelență). Practic, în noul an școlar vor funcționa 315 unități în care se vor derula activități educaționale.

În ceea ce privește autorizațiile pentru cele 315 unități, inspectorul școlar adjunct din cadrul ISJ B-N, Zoltan Deak, a explicat pentru Ziar de Bistrița că situația actuală este într-o continuă dinamică, unele unități fiind în curs de a obține autorizațiile.

Totuși, potrivit celor mai recente date, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, din punct de vedere al autorizației sanitare de funcționare, din cele 315 unități, 222 au autorizație, în vreme ce alte 93 sunt neautorizate.

Din cele 93 sunt peste 40 care nu au apă curentă sau toalete, alte unități funcționează într-o locație privată, sub formă de chirie și în acest caz nu se pot elibera autorizații, în vreme ce la alte unități școlare se derulează lucrări și funcționează în alte locații” a explicat Zoltan Deak. Majoritatea unităților școlare fără autorizație sunt din mediul rural.

În ceea ce privește autorizațiile de securitate la incendii, la nivel județean, la cele 315 unități există în total 498 de corpuri de clădire. Cele mai multe dintre acestea nu fac obiectul autorizării întrucât nu se încadrează în hotărârea Guvernului care prevede aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu. În schimb, alte 97 au astfel de autorizație și 84 de clădiri funcţionează fără a deţine autorizaţia de securitate la incendii.

Una dintre unitățile de învățământ în care nu există astfel de autorizație, dar care în momentul de față efectuează lucrări pentru a putea obține autorizația este cea de la Ilva Mică. Se efectuează lucrări care presupun schimbarea tavanelor, a parchetului, a instalaţiilor electrice şi se igienizează sălile de clasă. Potrivit reprezentanților autorităților locale, aceste lucrări se estimează că se vor încheia la finele acestei luni, însă, până atunci, cei aproximativ 200 de elevi vor fi repartizaţi în alte corpuri de clădire. Astfel, clasele 1-4 își vor desfășura activitățile în săli nefolosite din incinta grădiniţei, iar clasele 5-8 în sala de sport.

Potrivit inspectorului școlar adjunct Zoltan Deak, în anul școlar 2018 – 2019, din cauza numărului mic de elevi, o unitate de învățământ și-a pierdut personalitatea juridică, fiind vorba despre școala din localitatea Vermeș, care a rămas fără director și care va aparține de Lechința.