Ziarul Bistrițeanul.ro renunță la comentariile „sub anonimat”. O fi bine, o fi rău? Vezi cazuri celebre cu comentariile ce au făcut istorie în presa locală!

Publicația on-line Bistrițeanul.ro renunță la rubrica ce permitea cititorilor să lanseze comentarii sub anonimat. Decizia îi aparține Claudiei Andron, șefa ziarului lansat în urmă cu 7 ani. Pe pagina sa de facebook, Claudia Andron a explicat care sunt motivele acestei decizii:

and“Da! Nu s-a stricat butonul de pus comentarii pe ziar. A fost dezactivat
Să vedem dacă se pot citi știrile în liniște, fără insulte sub anonimat.
Noi facem jurnalism, informăm, nu dezinformăm. Cine vrea comentarii, la liber pe Facebook și la colțul blocului. E un risc asumat pentru libertatea recâștigată de a fi jurnalist. Bistriteanul.ro – Afla Primul oferă știri, nu este platformă publică de înjurat. Încă o dovadă că nu ne interesează numai ”traficul”. Pot să jur, pierderile vor fi minore. Pe Bistriteanul Ro intră oamenii să citească știri, nu comentarii! Lucrăm la fel, ba cu mai mult elan! Că lucrăm în liniște și ne vor răspunde oamenii la telefoane, nu le va mai fi frică să apară în ziar că vor fi insultați de anonimi! Comentatorii care suferă rău, îi aștept să se angajeze în presă, să comenteze cu nume, prenume și fotografie și să răspundă, ca și noi, pentru fiecare text scris. “

Cazuri CELEBRE cu postacii de pe on-line-uri: Dorin Popescu vs avocatul Dan Molnar, Oltean “învățător ratat”, Ungur, Bodescu etc.

k7deÎn urmă cu câțiva ani, avocatul Dan Molnar a  urmat etapele legale și a reușit să obțină adresa de la care s-au postat comentarii în care era calomniat. Molnar a demonstrat că anumite comentarii injurioase au fost postate de la adresa lui Dorin Popescu, colegul său de partid.

 

 

xc4 xsAcum, Dorin Popescu se declară împotriva anonimilor de pe on-line-uri, în special după ce a fost înjurat de liberalii lui Dolha. În acest sens, vicepreședintele CJ are un proces cu ziarul Timponline și cere daune 10.000 de lei pentru găzduirea unor comentarii care făceau referire la relația actualului vicepreședinte cu fosta Securitate.

Publicația “bistritaonline” a fost renumită pentru comentariile „la liber”, în special pe subiecte mondene și delicate în ce privește viața privată a unor personaje locale.

 

xxIoan Oltean a fost înjurat în numeroase comentarii, dar un comentariu în care a fost numit „învățător ratat” l-a deranjat cel mai tare, motiv pentru care a apelat la ajutorul Poliției. Poliţiştii l-au informat că numele persoanei care a postat comentariul respectiv nu poate fi fi comunicat decât printr-o dispoziţie a instanţei, însă parlamentarul nu a fost mulţumit. În urma cercetărilor s-a descoperit că îl calomniase un ofițer SRI.

 

 

 

xaDe asemenea Lucian Ungur a făcut demersuri de aflare a unor comentatori care l-au înjurat pe diferite on-line-uri.

 

 

 

sxUn alt caz celebru în privința comentariilor “cutremurătoare” a fost cel care-i privea pe Ioan Sidor Bodescu (comandat al I.P.J BN) și Claudia Creța purtător de cuvânt al instituției la acea vreme.

 

 

 

Rubrica de comentarii este folosită pentru dez-informare și manipulare în special în timpul campaniilor electorale, motiv pentru care partidele apelează la postaci angajați special pentru această activitate, cu scopul de a calomnia contra-candidații și de a a influența opinia publică.

I.P-urile de pe care sunt postate comentariile pot fi puse la dispoziția organelor competente numai pe baza unei hotărâri judecătorești. Rămâne de văzut dacă cei de la Bistriteanul.ro vor reveni la varianta inițială (cu comentarii) sau vor reuși să impună un nou mod de abordare a știrilor din mediul on-line.
Comentarii

  • Bună vreau sa publicați în ziar o știre dacă sa poate. Duminica am fost la spitalul județean Bistrița Năsăud pt mi sa făcut rău Amețeli și am mers acolo și am spus ca amețesc și una dintre asistente mia luat o tensiune și mau pus pe un pat și ma pus la un aparat și bun am fost pus nimeni nu a mai venit sa ma vadă ore ce e cu mine și după o ora jumate a venit o asistenta și ma întrebat ca unde mie fisa nici măcar fisa nu miau făcut și după o alta ora a venit o alta asistenta și mia făcut un egageu la inima și atât și mau țipat acasă oare se poate asa ceva și oare domnul director știe ca ce fac medici cu bolnavi la urgenta. Va mulțumesc dar vreau sa puneți în ziar știrea asta.

  • Ramane o intebare la care nu a raspuns nimeni: Cine a pus la dispozitia semidoctului oltean adresa IP (fara o hotarare judecatoreasca in acest sens)!?

  • este un lucru de salutat,toti papagalii sub diferite nume spun lucruri mizerabile,neadevarate si pline de mizerii,daca vrei sa spui ceva si este adevarat spuneti numele ca sa poti fi tras la raspundere daca esti ticalos,felicitari

  • In maxim 2 saptamani o sa revina la comentarii. Pe pariu. E prea mare interesul din campaniile electorale!

  • comentariile sunt / au fost si vor fi instalatia de climatizare a oricarui ziar online 🙂
    bistriteanul devine din momentul asta ..editia tiparita 🙂

  • Pacat…din cauza unor nemernici care “bat din gura” ca postaci platiti ,nu o sa ne mai putem spune opiniile noi, noi cei ce santem oameni seriosi si comentam la subiect si eventual constructiv.Uneori ziaristi si cititorii aflau lucruri exceptionale despre subiectul dezbatut.Nu cred ca in presa functioneaza zicala muschetarilor”unul ptr toti si toti ptr unul” O sa citesc in continuare ziarul D-nei. Andon..si o sa comentez pe peretele ei personal,daca am ceva serios si interesant de spus.

  • Pacat! Mai aflam si eu o stire interesanta din comentariile postate 🙂

Caricatură

Ziar de Bistrita