Ziua liberă pentru vaccinare anti-COVID a intrat în vigoare

 -  -  1057


Ziua liberă pentru vaccinare împotriva COVID-19 a intrat în vigoare, astfel că persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 pot beneficia, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată. Legea care prevede acest lucru – 221/2021 – a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial.

Astfel, Legea nr. 221/2021 care a intrat în vigoare prevede ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de:

  • o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaţilor.
  • o zi scutire de frecvenţă, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor;
  • de asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, şi unul dintre părinţi în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani.

Ziua liberă trebuie justificată cu adeverinţa de vaccinare şi în cazul însoţirii copiilor şi cu o declaraţie pe proprie răspundere de la celălalt părinte că doar unul dintre părinţi a cerut ziua liberă.

Prevederile se aplică doar în cazul vaccinurilor anti COVID-19, fiind o prevedere bazată pe modificarea legii 55/2020 privind unele măsuri pentru combaterea şi prevenirea pandemiei COVID. Aceste dispoziţii nu se aplică în situaţia în care persoanele sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

Iniţiativa a fost coiniţiată de deputaţii Radu Molnar şi Oana Ţoiu şi susţinută de grupul USR PLUS. Guvernul României a transmis un punct de vedere pozitiv si iniţiativa legislativă a fost adoptată în Camera Deputaţilor, camera decizională, cu susţinerea tuturor grupurilor parlamentare cu excepţia AUR.

“Le suntem recunoscători celor care s-au vaccinat deja şi angajatorilor care au încurajat asta. Dat fiind că în anul 2021 din cele 15 zile libere naţionale, 8 sunt pe durata weekendului, chiar şi cu ziua liberă de vaccinare în acest an angajatorii vor avea angajaţii prezenţi constant la muncă mai mult decât în ultimii 4 ani de zile şi intenţia noastră este să devină o măsură de încurajare, fără a implica restricţii sau costuri suplimentare pentru angajatori comparativ cu alţi ani”, Oana Ţoiu, Presedintele Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială.

“În cazul companiilor mari, acestea au opţiunea de a alege între ziua liberă de vaccinare şi facilitarea alături de DSP a unor centre de vaccinare în unitatea de producţie. Suntem alături de părinţii care aleg să îşi vaccineze copiii, pe măsură ce dozele de vaccin vor fi disponibile pe fiecare segment de vârstă, introducând opţiunea de a-i însoţi şi în timpul săptămânii”, a declarat Radu Molnar, deputat USR PLUS.

0 notes
182 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *