Ultimele noutati

Ne facem de râs în LUME! După veverițe și blocuri MOV, ne VEDE tot Globul că avem cele mai urâte statui: Falus Monument, Spaghetti și struți!

Un TOP realizat de un site specalizat în arhitectură  și cultură urbană a plasat Bistrița printre orașele cu cele mai urâte statui din lume. În clasamentul realizat au fost cuprinse 4 elemente arhitecturale din Bistrița:

Vezi TOP-ul statuilor urâte

Falus Monument

x2Monumentul Eroilor a costat 10 MILIARDE. Monumentul, mult contestat de unii şi lăudat de alţii, reprezintă o lumânare pe care sunt inscripţionate diverse nume ale eroilor căzuţi pentru libertate.

Lucrarea s-a realizat timp de trei ani, este din bronz masiv şi cântăreşte 14 tone. Creaţia a fost selectată în urma unui concurs de idei la care au participat mai mulţi sculptori. Alexandru Gavrilaş a câştigat locul doi şi a propus un ansamblu realizat in piatră şi bronz care costa aproximativ opt miliarde de lei vechi.

Sculptorul Mircea Spătaru îşi argumentează lucrarea prin următoarele cuvinte: „Iconic, semnul pe care îl propun, este forma cea mai înaltă de simbolizare spaţio – temporală, accesibilă, în mod direct şi complet, spiritelor celor mai simple”.

 

Spaghetti

x1Floarea Transilvaniei a fost inaugurată în campania electorală, la vizita lui Dragnea. Elementul central este realizat din plastic și a fost donat de artistul Patrik Mateescu.

Din punct de vedere urbanistic, pe o rază de 100 de metri se află elemente care fac notă discordantă: monumente istorice cum ar fi Biserica Minorită, o troiță din lemn ridicată în cinstea eroilor Revoluției, așa-zise opere de artă (cum ar fi lumânarea de bronz din Parcul Eroilor), un bloc mov (pe Crinilor) și unul roz (în zona Poștei). Iar în mijlocul piațetei tronează arteziana cu un element central din plastic roșu, intitulată Floarea Transilvaniei. Acesta a amplasat câteva flori de plastic în mai multe universități din Los Angeles.

Pasărea rugnită

x4Lucrarea este amplasată în Piața Morii. A fost realizată de un grup de artiști participanți la o tabără de sculptură și a fost amplasată în cartierul respectiv, fără a se încadra în peisaj.

De altfel, în Piața Morii mai sunt amplasate o serie de alte sculpturi din piatră realizate în aceeași tabără și lăsate amintire.

 

 

 

Struții

x3Au fost realizați din fibră de sticlă și pictați de elevii Liceului de Arte. Reprezintă struțul – element care se regăsește pe stema veche, ales ca brand al orașului. Sunt împrăștiați în tot orașul și amplasați în zone pietonale!

 

 

 

 

Urbanism fără urbaniști!

 

Biroul Urbanism  care funcționează în cadrul Primăriei Bistrița este condus de Monica Pop, care NU deține studii în domeniu (este inginer-constructor.) În cazul blocului mov, culoarea a fost aleasă de primarul Ovidiu Crețu, la fel ca și în cazul tapițeriei de la Casa de Cultură, verdele fiind culoarea aleasă de Ovidiu Crețu.

De asemenea, arteziana din fața Consiliului Județean s-a realizat fără studii arhitecturale, printr-o șmecherie. S-a considerat că arteziana veche a suferit reparații capitale și NU ar fi vorba de o construcție nouă care să necesite soluții adoptate de arhitecți.

 

Reamintim că în primul mandat, administrația Crețu a MUTAT o serie de statui și le-a repoziționat fără nicio logică:

 

3– Bustul lui Cuza a fost mutat din fața Poliției în fața Bisericii de la Coroana și de aceea începând cu 2012,  în data de 24 ianuarie, Hora Unirii se joacă de politicieni în Piaţa din zona Bisericii de la Coroana.

 

 

 

– Statuia lui Liviu Rebreanu a fost mutată din fața Bisericii de la Corona în curtea interioară a Colegiului cu același nume.

– Statuia lui Petru Rareș a fost mutată din Parcul Eroilor în fața Școlii Generale nr.4.

114

 

 

 

 

 

1111

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În plan urbanistic, orașul suferă vizibil și asta deoarece în ultimii 10 ani NU a existat un arhitect-șef care să-și impună viziunea și totul s-a realizat la întâmplare… cu blocuri mov în zona piațetelor, cu struți de plastic lângă biserici și cu fel-de-fel de alte elemente kitch-oase care NU se încadrează în peisajul medieval.

Citiți și:

c4-4002NU credeți că artezienele sunt “kitschoase”, cu becuri, plastic și lumini? Vezi ce zice Crețu despre fântâni!

http://www.ziardebistrita.ro/arteziene-kitchoase/
Comentarii

  • Pasarea din piata morii este creatia d.lui sever moldovan, unul din cei 10 magnifici cu salarii, mama, mama.

  • Rodin de Romanica

    borepanda.com nu pare un site “specializat”, cu specialisti, arhitecti si alti experti… Pare mai degraba un loc in care unii fac upload la niste fotografii cu tot felul de lucruri, care lor nu le plac si, ca atare, fac misto de ele. Din ce am vazut acolo, ce avem noi arata relativ bine, comparativ cu monstuozitatile si urateniile din SUA, Franta, Spania, Danemarca, Belgia, Finlanda… Ca sa nu mai spunem ca un alt “expert” roman a incarcat o poza cu Poarta Sarutului , numind-o “Vulva Gate”, ca sa se râdă… Ma rog, fiecare are dreptul la o parere, chiar daca obsesiile falice nu pot fi usor inlaturate si influenteaza “jurizarea”. Mai vede omul falusuri si pe unde nu-s, daca le viseaza cu zi, cu noapte. Ce mi se pare mult totusi, este ca ne “râdem” de opiniile unor manelisti, sau a unor tute cu licenta in “drept”, luata la 37 de ani, la Spiru Haret, care-si permit in intunecimea lor, sa-l judece din punct de vedere artistic pe un titan ca Brancusi sau pe unul mai putin titan, precum Bradea. Ma intreb ce ar face unii cu Venus din Milo, daca li s-ar pune un ciocan in mana…

  • Balan Marius- ingrijitor al STATULUI.

    Oras manelizat, chicizat si defrisat.

Caricatură

Ziar de Bistrita