Bine că s-a gătat, că de 10 ani se-așteaptă asta! Colegiul Rebreanu a fost inaugurat și se pregătește de șantier corpul A! Deocamdată NU sunt bani!

Directorul Constantin Rus și Ovidiu Crețu împreună cu echipa care a coordonat lucrările de la Rebreanu au inaugurat astăzi marele campus. Investițiile au durat aproape 10 ani (în 2007 a început proiectarea în vederea modernizării), au costat peste 30 de milioane de lei și s-au realizat din fonduri europene, fonduri de la bugetul local și fonduri guvernamentale.

 

 

 

 

 

 

NU s-a lucrat o vară întreagă și s-au pierdut 4 milioane de euro: „legislația e de vină”, zice Crețu!

Primarul Ovidiu Crețu a explicat de ce s-au pierdut cele 4 milioane de euro din fonduri europene și la conferința de presă a reluat epopeea proiectului de modernizare a Colegiului Rebreanu.

Scurt istoric:

În timpul Guvernului Tăriceanu a demarat proiectarea Campusului și s-au executat o parte din lucrări pe fonduri guvernamentale. La scurtă vreme s-au oprit însă și administrația Crețu a depus proiectul pe P.O.R în vederea finanțării europene, între timp a finanțând de la buget o parte din lucrări, inclusiv realizarea unui corp nou (școala primară în valoare de 1 milion de euro). În 2014, Liviu Dragnea a semnat finanțarea campusurile aflate în șantier, banii fiind re-alocați de pe unele axe europene. La acea vreme, Colegiul Rebreanu a primit 30.692.100 lei  (aprox. 8 milioane de euro) însă cu o condiție: să finalizeze proiectul în 15 luni de zile. Acest lucru NU s-a întâmplat, motiv pentru care s-au pierdut 4 milioane de euro din bani europeni (jumătate din suma avută la dispoziție).

Într-un final, banii s-au acordat din bugetul local și astăzi investiția a fost inaugurată!

Ovidiu Crețu și consilierii locali au acordat suma pierdută de pe fonduri europene din bugetul local (17.9  milioane de lei). Administrația Crețu a fost aspru criticată pentru modul în care s-a gestionat acest proiect, dar primarul NU-și asumă vina:

„Proiectarea a fost făcut în 2007, iar până la finalizarea lui, în 2012 normativele s-au schimbat de mai multe ori. Normal că un proiect realizat în 2007 NU putea respecta normtivele din 2014. Am cerut în scris permisunea de revizuire a proiectării înainte de a semna contractul și NU ni s-a permis acest lucru” a explicat primarul Ovidiu Crețu!

„Este vorba de normativul P 100 care reglemenetază tot ce înseamnă structură, normativele pe parte de anvelopare termică, dar și normativele pe P.S.I, sanitare și electrice. Toate acestea au dat soluții noi față din 2007”. a explicat proiectantul O.M Building.

 

Campusul Rebreanu este compus din:

– bucătăria și internatul

c47c33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– corpul B (școala gimnazială)

cc0 - Copy

 

 

 

 

 

 

 

– bibliotecă și spații de lectură în corpul C, unde pevremuri funcționau atelierele școlii

c77

c79

 

 

 

 

 

 

 

– școala primară realizată cu 1 milion de euro EXCUSIV din bugetul local, pe terenurile de mini-fotbal

 

 

 

 

 

 

 

–  sală sport „veche” modernizată. S-a realizat un culoar interiror de alergare de aprox. 50 m.

 

 

 

 

 

 

 

– sală sport NOUĂ (amplasată pe fostele terenuri de tenis).

 

cc5cc61

 

 

 

 

cc57

 

a5

 

 

 

 

 

 

 

 

Terenul de sport rămâne cu iarbă, dar fără porți de fotbal: finanțare de la buget pentru gazon tip rulou și instalație de irigat!

 

aa2

aa1

 

 

 

 

 

 

 

Constantin Rus susține că actuala bază a Colegiului Rebreanu este cea mai modernă din țară. Terenul de iarbă va fi greu de întreținut și directorul a explicat că personal și-ar fi dorit terenuri sintetice. Porțile de fotbal vor dispărea și pe teren se vor monta rulouri de iarbă, similare cu cele din Parcul Municipal. De asemenea se va realiza o instalație de irigație și se va cumpăra un tractoraș pentru tuns iarba. Aceste investiții se vor realiza din bugetu local și vor începe în acest an.

Costică Rus a explicat condițiile în care se va permite accesul în baza sportivă de la Rebreanu. Directorul a spus că în principal campusul este dedicat elevilor de la Rebreanu, dar se va gândi la un sistem  de acces pe bază de legitimație. Juridic, terenul aparține primăriei (parțial, dar și Bisericii Evanghelice și este administrat de Colegiul Rebreanu).

 

Planuri pentru clădirea istorică și pentru grădina lui Gubesch! Un nou împrumut la orizont? 

În urma modernizării care depășește 30 de milioane de lei s-a lăsat pe dinafară corpul principal al Campusului Rebreanu, care necesită intervenții urgente. La această oră se asfaltează curtea școlii care va fi gata până vineri.

aa11

 

 

 

 

 

 

Directorul Costantin Rus speră ca administrația locală să susțină modernizarea corpului principal de la Rebreanu, care are nevoie urgentă de modernizări. Finanțarea este marea-problemă și se vor încerca mai multe variante: fonduri norvegiene, guvernamentale.

De asemenea, un nou împrumut este luat în calcul pentru demararea lucrărilor la corpul principal. Primarul Ovidiu Crețu a declarat că va accesa un nou împrumut pentru realizarea Aqualand-ului (un complex acvatic în zona Dealului Cocoș) și probabil va prinde și modernizarea corpului A.

MINUSURI:

– design-ul Colegiului Rebreanu NU este unul integrat, ci mai degrabă arată ca o serie de corpuri de clădire independente.

aa2

cc73

 

 

 

 

 

 

 

– durata mare de implementare a proiectului (10 ani) și sumele RATATE pe fonduri europene (4 milioane de euro) din cauza unui proiect ne-corelat cu normativele în vigoare.

– sala de sport prezintă mici defecte „de proiectare” : hidranții cu capac de sticlă amplasați foarte aproape de terenul de joc și pot pune în pericol integritatea elevilor, automatizările la vedere sunt expuse unor accidente iminente, prizele, de asemenea, spaliere amplasate în spatele porților NU pot fi folosite.

 – tribune puse la întâmplare fix în spatele porților, fără niciun fel de protecție.

5

7

 

 

 

 

 

 

 

Administrația actuală FINALIZEAZĂ după 10 ani un proiect important pentru Bistrița și la această oră, Colegiul Rebreanu are printre cele mai bune dotări din țară.

Însă există o serie de aspecte „tehnice”, de ordin financiar care apasă greu pe actuala administrație care în aces caz a folosit bugetul local și probabil un nou împrumut bancar.

CLICK pentru mai multe FOTOGRAFII

 

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

 

Au scăpat din mână 4 MILIOANE de euro, bani europeni! Acum îi pun în cârca noastră! Tandemul Crețu – Costică Rus e direct responsabil pentru lucrări “în doru lelii” la campusul Rebreanu!

http://www.ziardebistrita.ro/lucrari-in-doru-lelii-la-rebreanu/

4 comments

  1. De la Nistru pan’ la Tisa
    Tot romanu’ plansu-mi-s-a
    (Cu exceptia celor din Bistrita)
    Ca nu-i campus mai mandru sub soare
    Decat cel de la Liviu Rebreanu, fratioare
    Ciu Cretu si Tica Rus ne mandrim
    Ca 17 milioane de la bugetul local platim.
    (Scuzati, nu o iesit alta rima!)

  2. Corect. Primarul putea de banii aceia sa modernizeze cladirea veche

  3. Mai usor cu laudele si cu automultumirea autoritatilor. Proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu”, a fost finalizat cu o intarziere de 8 luni si cu o paguba la bugetul local de 17.900.000 lei. Trebuie stiut ca la inceputul lunii septembrie, 2014, cu ocazia unei vizite la Bistrita, Liviu Dragnea la vremea aceea Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi primarul Ovidiu Creţu au semnat, contractul de finanţare pentru proiectul intitulat ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. Dupa semnarea contractului, Liviu Dragnea a atras atenția asupra termenului-limită, care trebuie respectat în acest caz: ”Am semnat un contract de finanţare, o parte dintr-un program ambiţios al Guvernului de investiţii masive în educaţie. Vreau să vă atenţionez, domnule primar şi domnule director, că acest contract are termen de finalizare 15 luni, vă atenţionez că după decembrie 2015 nicio factură nu mai poate fi trimisă la Bruxelles şi vreau să fiţi atenţi, dar şi constructorul, ca termenul să fie respectat şi calitatea lucrărilor să fie ireproşabilă. Vom monitoriza calitatea lucrărilor”. Daca era respectat termenul prevazut in contract, intreaga suma de 32.500.979,77 lei (7,4 milioane euro), era acoperita din fonduri europene. Astfel, cu cei 17,9 milioane lei cheltuiti de la bugetul local putea fi inceputa reabilitarea cladirii vechiului gimnaziu evanghelic, veche de peste 100 de ani si care nu este eligibila pe fonduri europene.

  4. E frumos si acum rautaciosii nu mai au ce spune. Felicitri domnule primar